poniedziałek, 28 października 2013

Tarta warzywna na słono.

Na naszym blogu po raz pierwszy zamieszczamy przepis na tartę. Tarta to przede wszystkim kruche ciasto i różnego rodzaju dodatki, możemy przygotować ją na słodko jako deser lub jak w tym przypadku na słono jako danie główne. 
Tarta warzywna na słono






Składniki:

Ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g schłodzonego masła
1 łyżka wody

Farsz:
brokuły
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
30 dag szynki
1 papryka
1 pomidor

Sos:
jajko
200 ml śmietanki 30%
20 dag sera żółtego
pieprz
sól

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto, zagnieść i wstawić na 20 minut do lodówki. Foremkę natrzeć masłem aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Gotujemy brokuł, kroimy paprykę oraz szynkę, następnie kroimy wcześniej sparzonego i obranego ze skórki pomidora. Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy. Foremkę wykładamy ciastem i nakładamy farsz. Przygotowujemy sos i zalewamy nim farsz. Tartę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C, pieczemy około 20 -25 minut. Najlepiej sprawdzać wykałaczką czy środek tarty jest już upieczony.

Smacznego! 




4 komentarze:

  1. Mniami, uwielbiam wytrawne tary. Są takie eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tartę za ilość kombinacji, na jakie pozwala;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta na słono hmmmm zawsze jadłam słodkie tarty ale czas na odmianę :))

    OdpowiedzUsuń

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy