wtorek, 22 października 2013

Sałatka z arbuzem i serem feta

Dziś proponujemy kolejny prosty i szybki przepis, tym razem zachęcamy do przygotowania sałatki z arbuzem i serem feta.



Sałatka z arbuzem i serem feta

Składniki:
Sałata
Arbuz
1 duży czerwony pomidor
2 pomidorki koktajlowe czerwone
2 pomidorki koktajlowe pomarańczowe
1 opakowanie sera feta (200 g)
3 łyżki słonecznika
1/2 cytryny
5-6 listków mięty
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka papryki chili
pieprz
sól

Myjemy dokładnie liście sałaty i układamy je na talerzu, na sałatę kładziemy przekrojone na pół czerwone pomidorki koktajlowe, pokrojone w ćwiartki pomarańczowe pomidorki, 1/2 dużego pomidora drobno pokrojonego oraz 1/2 kostki sera feta pokrojoną w kostkę. Następnie przy pomocy małej łyżeczki wydrążamy z arbuza kuleczki, które również układamy na sałacie.
Do przygotowania sosu niezbędny będzie blender. Do naczynia wkładamy połowę kostki sera feta (druga połowa jest pokrojona i została dodana do sałaty), listki mięty, 1/2 pomidora, łyżkę oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku a następnie całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie rozgrzewamy patelnię (bez dodatku tłuszczu) wsypujemy słonecznik wraz z solą, pieprzem i papryką chilii, całość cały czas mieszamy aż uzyskamy prażony słonecznik i intensywny zapach przypraw. Dzięki prażeniu przypraw uzyskamy bardziej intensywny smak potrawy.
Sałatkę polewamy obficie sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem z dodatkiem przypraw.

Smacznego!


2 komentarze:

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy