sobota, 23 listopada 2013

Penne pełnoziarniste ze szpinakiem

Penne pełnoziarniste ze szpinakiem

Na naszym blogu możecie znaleźć bardzo dużo dań z makaronem, po prostu uwielbiamy makaron we wszystkich postaciach:) Dziś na blogu znajdziecie przepis na bardzo aromatyczny makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem doprawiony świeżym imbirem, cytryną, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Po prostu eksplozja smaków. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim osoba lubiącym włoska kuchnię :)









Składniki:
makaron penne pełnoziarnisty (1 opakowanie)
pierś z kurczaka około 400g
szpinak siekany mrożony (1 opakowanie)
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ser parmezan
suszone pomidory w oliwie z ziołami 140g (1/2 słoiczka)
2 łyżeczki startego imbiru
100 ml soku z cytryny (1/2 szklanki)
3 łyżeczki startej skórki z cytryny 
masło do smażenia
sól
pieprz

Myjemy kurczaka, kroimy go w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle. W tym czasie gotujemy wodę na makaron, w monecie wrzenia dodajemy pełnoziarnisty makaron penne. Świeży imbir obieramy i ścieramy na tarce. Dwie łyżeczki startego imbiru dodajemy do smażącego się na małym ogniu kurczaka, następnie ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy do kurczaka wraz z łyżeczką soli i pieprzu. Całość podsmażamy na bardzo małym ogniu dokładnie mieszając aby kurczak przeszedł aromatycznymi składnikami. Na drugiej patelni wlewany oliwę z oliwek i podsmażamy na małym ogniu rozdrobniony szpinak, dodajemy do niego połowę szklanki soku z cytryny, wyciskamy 3 ząbki czosnku, pokrojone suszone pomidory smażymy przez 2 minuty i dodajemy usmażonego kurczaka. Następnie wlewamy 3 łyżki ziołowej oliwy z suszonych pomidorów, dodajemy starty parmezan około 100g, całość smażymy na małym ogniu intensywnie mieszając przez mniej więcej 5 minut. Do dużego garnka wlewamy 1 łyżkę ziołowej oliwy rozgrzewamy ją i dodajemy makaron oraz nasz szpinak z patelni. Całość dokładnie mieszamy. Danie możemy podać z odrobiną startego parmezanu na wierzchu.

Smacznego!!


4 komentarze:

  1. Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html

    OdpowiedzUsuń

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy