środa, 10 kwietnia 2013

Domowy pasztet


Najlepszy pasztet, jest ten zrobiony samemu :) Poniżej przedstawiamy jak zrobić dobry Domowy Pasztet.

składniki:
dwie ćwiartki z kurczaka
30-40 dekagramów podgardla wieprzowego
30-40 dekagramów wątróbki (najlepiej wołowej)
około półtora kilograma łopatki wieprzowej lub karkówki
4 jajka
jedna czerstwa kajzerka
dwie marchewki
dwie cebule (średnie)
pietruszka
pół średniego selera
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 ziarna jałowca

Mięso, warzywa, przyprawy ugotować razem. Gdy mięso zrobi się miękkie, należy dodać wątróbkę i gotować jeszcze około 15 minut. Rosół z gotowania powinien przykryć wszystkie składniki. Do garnka z ugotowanym mięsem i przyprawami wrzucamy jedną czerstwą bułkę aby dobrze namiękła.  Po wystudzeniu mięso obieramy z kości i wszystko razem mielimy. Ja robię to jeden raz na średnich oczkach maszynki do mielenia. Zmielone mięso przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cztery żółtka. Białka ubijamy na sztywno i lekko mieszamy z mięsem. Foremki do pieczenia pasztetu smarujemy tłuszczem (może być smalec) i posypujemy tartą bułką. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (pieczenie góra i dół) pieczemy około 60 minut. Wierzch pasztetu ma być dobrze zrumieniony.




Smacznego !


3 komentarze:

  1. Noo będzie trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na pasztet znakomity :) chyba będę musiał częściej wchodzić na tego bloga

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy :) piszcie również jakie dania chcielibyście zobaczyć na blogu, a przygotujemy je :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy