poniedziałek, 8 kwietnia 2013

c jak ... Cukinia


To warzywo stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Cukinia jest bogata w witaminy: B1, B2, C i PP, jest też cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A, wapnia, a także potasu. To warzywo lekkie w dużym procencie złożone z wody, jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cechuje się niską wartością kaloryczną - 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! To warzywo, które umożliwia detoks i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Cukinia jest warzywem, nie dość że lekko strawnym, ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy, dlatego, że posada ona właściwości odkwaszające. Cukinia jest idealna dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy