czwartek, 29 sierpnia 2013

Owocowo-waniliowy deser

Lato obfituje w przepyszne sezonowe owoce, które możemy wykorzystać do przygotowanie świeżego deseru. Proponujemy słodki owocowo-waniliowy deser.
Owocowo-waniliowy deser

Składniki na 4 porcje:
300 ml śmietanka 30%
1/2 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru 
arbuz (według uznania)
maliny (według uznania)

Do rondelka wlewamy 300 ml śmietanki 30% i gotujemy na małym ogniu, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i mieszamy aż do rozpuszczenia. Połowę laski wanilii kroimy wzdłuż i dodajemy do gotującej się śmietanki. Do pucharków nakładamy dwie kulki arbuza (wydrążone małą łyżeczką) i polewamy waniliowym sosem, następnie robimy warstwę z malin które również polewamy sosem. Na wierzch deseru kładziemy kilka malin i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!
waniliowy sos

arbuzowe kulki 








4 komentarze:

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy