poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sok jagodowy / blueberry juice




Dziś proponujemy najstarszy i najprostszy przepis na sok z jagód. Do przygotowania soku potrzebujemy najlepiej świeże jagody oraz cukier i słoiki. Słoiki przed użyciem zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut w celu dezynfekcji. Do wystudzonych i osuszonych słoików wkładamy umyte jagody naprzemiennie z cukrem, następnie zakręcamy mocno słoiczki i odstawiany w ciepłe miejsce na 2 dni. Po 2 dniach wekujemy słoiki to znaczy wkładamy słoiki do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy przez 15-20 minut, następnie wyjmujemy słoiczki  z wody i kładziemy do góry dnem na ściereczce. Po kilku godzinach mamy gotowy sok jagodowy, który możemy bezpiecznie przechowywać.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy