poniedziałek, 1 lipca 2013

o jak ... Opuncja figowa

Opuncja figowa - znana też pod meksykańską nazwą Nopal, jest tam powszechnie uprawiana i przeznaczana do konsumpcji w różnych postaciach (sałatki, marmolady, likiery). Zawarty w opuncji błonnik oraz inne cenne składniki uzupełniają niedobory ważnych dla zdrowia substancji. Ten owoc zawiera sole mineralne (wapń, potas, magnez, krzem, sód, żelazo, glin, mangan), liczne aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, B3, C) oraz węglowodany: głównie wielocukry (pektyny, celuloza, błonnik), których obecność stanowi jeden z podstawowych walorów prozdrowotnych opuncji. Błonnik opuncji wpływa na poziom lipidów i glukozy we krwi oraz masę ciała (spożywanie opuncji przed posiłkami zapewnia uczucie sytości i ogranicza apetyt). Jest to korzystne w przypadku hiperlipidemii, cukrzycy i otyłości. Pektyny opuncji obniżają poziom tzw. „złego cholesterolu” (LDL), odpowiedzialnego za rozwój miażdżycy. 
Owoc wygląda jak średniej wielkości śliwka o kolorze od żółtej do pomarańczowej czy też nawet czerwonawej. Zdarza się że owoc opuncji jest również pokryty kolcami. Opuncja na całym świecie znana jest ze swoich właściwości właśnie odchudzających i nie powoduje demineralizacji organizmu. Krótko mówiąc mimo tego, że opuncja jako taka ma właściwości moczopędne to nie powoduje wyjałowienia organizmu. Tak że spokojnie może być wywar z opuncji elementem diety związanej z odchudzaniem się i w żadnym wypadku nie spowoduje to pojawienia się niepożądanych skutków ubocznych w postaci braków w podstawowych minerałach. Owoc jest naturalnym antyutleniaczem, czyli opóźnia procesy starzenia. 

odchudzanie



2 komentarze:

  1. Czytałam gdzieś, że są gotowe produkuty z tego cuda, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My uwielbiamy zieloną herbatę z opuncją :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy