Kolejnym poruszonym tematem w cyklu "troszkę teorii" jest zachowanie się na bankietach. Ogólnie przyjęcia można podzielić na dwa rodzaje: pierwszym z nich są przyjęcia na siedząco, drugim jak łatwo się domyśleć, przyjęcia na stojąco. Przyjęcia stojące to: garden party, koktajl party, przyjęcia bufetowe. Przyjęcia na siedząco, to lunche, kolacje, bankiet. Czym się one różnią? W jaki sposób organizować tego typu przyjęcia? Co na jednym rodzaju przyjęć jest dopuszczalne a na innych niewybaczalne? Zapraszam do króciutkiej lektury :)
Na początek kilka przykładów dań i wersji przyjęć na stojąco:
W przyjęciach na stojąco nie chodzi o to, że goście nie mają na czym usiąść, i jak usiąść, tylko o formę spotkania: goście przechadzają się wśród innych, stoją, rozmawiają. Dania przygotowane na takie przyjęcia są małe, potocznie nazywane finger foodsami lub przekąskami. Takie dania łatwo trzymać w ręku, spożywa się je na dwa-trzy razy. Imprezy dzielimy na 3 rodzaje:
Lampka wina, skromne przyjęcie okolicznościowe (okazje: otwarcie wystawy, konferencja prasowa). Poniżej zasady organizowania takiego przyjęcia:
- może odbywać się o każdej porze dnia,
- trwa ok. 30 minut,
- napoje gorące + wino, aperitify, soki,
- zakąski tylko zimne np. orzeszki, paluszki, migdały
Cocktail party (prezentacja nowego produktu, weekendowe przyjecie u sąsiadów, otwarcie nowego lokalu). Tak jak przy poprzednim przyjęciu, istnieje kilka zasad organizowania takiego przyjęcia:
- organizujemy je w godzinach popołudniowych,
- trwa około 2 godziny i kończy się przed 20.00 (w zaproszeniu podaje się godz. rozpoczęcia i zakończenia),
- goście obsługują się sami, kelnerzy obsługują bar i zbierają naczynia,
- podaje się głównie przekąski zimne i napoje
Garden party to odmiana cocktail party na świeżym powietrzu. Oto kilka zasad:
- jedzenie musi być w drobnych kawałkach, tak aby nie trzeba było używać noża,
- kanapki, koreczki i kawałki mięsa muszą być na tyle małe, aby można je było wsadzić w całości do ust,
- dopuszczalne są tylko ryby filetowane w taki sposób, aby nie trzeba było wybierać ości
- obsługa kelnerska: na 15-30 gości przypada jeden kelner.
Przyjęcia na siedząco, maja charakter uroczysty: spotkania rodzinne, jubileusze, gale, spotkania biznesowe, spotkania firmowe. Poniżej kilka przykładów fotograficznych:
Obiad, uroczysta forma przyjęcia na siedząco.
- obiad zaczynamy zazwyczaj około godziny 20.00 i trwa około 2,5 - 3 godziny,
- czekając na przybycie gości podaje się aperitif (ok.20 minut),
- jeśli w przyjęciu bierze udział więcej niż osiem osób, przed każdym z gości powinien się znaleźć kartonik z nazwiskiem,
- na obiadach z dużą ilością gości, zwłaszcza przy kilku stołach, przed wejściem do sali powinien się znaleźć plan sali i stołów.
Lunch, formą przypomina obiad.
- rozpoczęcie lunchu, to około godziny 13.00 i trwa 2-2,5 godziny,
- menu skromniejsze, na ogół nie podaje się zupy
- nie podajemy aperitifów alkoholowych.
Bankiet, formą i zasadami przypomina obiad, główną różnicą jest to, że organizowany jest dla dużej grupy osób, nawet kilkuset. Do zaproszenia dołącza się zwykle plan sali z zaznaczeniem miejsca, które ma zająć zaproszony, przed wejściem obowiązkowo stawiamy plan sali i rozmieszczenia stolików.
- obowiązkiem gospodarza i gościa honorowego jest wygłoszenie toastu,
- należy zachować wszelkie zasady obowiązujące przy nakrywaniu stołu,
- na 6-8 gości przypada jeden kelner
Obiad, lunch i bankiet, noże być jeszcze zorganizowany w dwóch wersjach: wersja pierwsza, to tzw. przyjęcie serwowane. Oznacza to, że kelner do stolika przynosi wszystkie dania. Kolacja bufetowa oznacza, że każdy z gości podchodzi do bufetu i wybiera sobie dania które chce zjeść.
Mam nadzieję, że artykuł pomógł Wam, drodzy gospodarze, podjąć decyzję dotyczącą rodzaju przyjęcia jakie chcecie zorganizować :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy