środa, 15 maja 2013

Wędzony łosoś ze szpinakiem

Lekka, wiosenno-letnia, szybka potrawa. Kawałki łososia w lekkim sosie z makaronem - polecam !

składniki:
szpinak mrożony - pół opakowania - mogą być również liście - ok 200 g
ząbek czosnku
200 g sera pleśniowego
opakowanie śmietany 12%
250 g łososia wędzonego
250 g makaronu
odrobina startego sera parmezan
odrobina soli, pieprzu

Na samym początku na patelni rozpuszczamy szpinak mrożony, dodajemy odrobinę pieprzu i ząbek czosnku. Gdy szpinak się rozpuści dodajemy śmietanę i ser pleśniowy - mieszamy i gotujemy do momentu, aż ser się nie rozpuści. Wędzonego łososia kroimy w kostkę. 
Nakładamy makaron, na niego sos szpinakowy, na końcu kładziemy łososia. Całość posypujemy startym serem parmezan. 
Uwaga: bardzo ważne jest, aby nie przesolić potrawy - łosoś, ser i makaron są słone (makaron gotujemy w osolonej wodzie), wiec uważamy z solą, cały czas próbujemy :)
Smacznego !









3 komentarze:

  1. nie lubię sera pleśniowego:/ Mogę dodać inny ser?

    OdpowiedzUsuń
  2. możesz dodać np. mascarpone, ale to już będzie inny efekt, bardziej śmietankowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis!! właśnie szukam przepisu na danie z łososiem, bo kupiłam dwa opakowania łososia ze suempolu, w promocji był rzecz jasna :) i nie chciałabym go zjeść całego na kanapce... chyba wykorzystam twoją propozycję, bo wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy