wtorek, 7 maja 2013

Tarta marchewkowa

Pierwszy raz robiłam tartę - jak pisze się blog kulinarny to trzeba eksperymentować - a jak! Wyszła naprawdę niezła, a ciasto na tartę idealnie pasowałoby także na spód do pizzy ;) Podaję przepis na Tartę marchewkową z serem pleśniowym
składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej
1 łyżka drożdży
1 jajko 
1/2 łyżeczki soli
60 ml wody
2 łyżki oliwy
nadzienie:
400 g marchwi
200 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej
200 g sera camembert

Na samym początku przyrządzamy ciasto: mieszamy mąkę z drożdżami i solą, następnie dodajemy pozostałe składniki, ugniatamy do momentu aż ciasto zrobi się gumowe - elastyczne i pozostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. W tym czasie wstawiamy osolona wodę w garnku i obieramy marchewki, kroimy ser w plasterki. Gdy woda nam się zagotuje, wkładamy do niej pokrojone w paski marchewki i gotujemy 10 minut, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy: jogurt, jajka, musztardę, czosnek, sól, pieprz w naczyniu, doprawiamy do smaku. Olejem smarujemy blachę, następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy na blachę. Na cieście układamy paski marchewki, na paski kładziemy plastry sera i zalewamy przyrządzonym wcześniej sosem. Wkładamy do piekarnika na 190 st. C. na czas około 50 min. aż wierzch się ładnie zarumieni. Danie dla 4 osób, tarta dużo lepiej smakuje na kolejny dzień po przygotowaniu - odgrzana w piekarniku. Na ciepło smakuje lepiej niż na zimno.

Smacznego!














1 komentarz:

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy