sobota, 27 kwietnia 2013

Tajska kuchnia

Kontynuując podróż kulinarną po świecie, dziś prezentujemy typową potrawę dla kuchni tajskiej - pad thai. Potrawa dla osób, które lubią obiady na słodko - kwaśno, z odrobiną pikanterii.

składniki:
100 g makaronu ryżowego
limonka
2 torebki przyprawy do pad thai
jajko
papryczka chili
100 g tofu
orzeszki ziemne prażone (nie solone !)
pierś z kurczaka (lub krewetki)
100 g kiełków fasoli
szczypior 

Makaron przyrządzamy w sposób podany na opakowaniu. na patelnię wlewamy olej, a następnie smażymy kurczaka. Gdy kurczak jest prawie podsmażony, dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Po około dwóch minutach dodajemy 2 torebki przyprawy do pad thai, jajko, rozgniecione orzeszki ziemne i dalej smażymy. Dodajemy makaron, kiełki, drobno posiekaną papryczkę (może być też chili w proszku) i szczypior. Wszystko razem mieszamy na patelni przez około 2 minuty. Podajemy w miseczkach, posypane orzeszkami, z ułożoną limonką. Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy