piątek, 26 kwietnia 2013

g jak ... Groszek zielony

Groszek to warzywo nie tylko bardzo odżywcze, ale także pełne dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Zawiera dużo białka, tłuszczów, węglowodanów, dzięki czemu jego kaloryczność, jest o wiele wyższa, aniżeli w przypadku większości roślin uprawianych jako warzywo. Zawiera także kwasy organiczne, żelazo, mangan, potas, sód, magnez, fluor, jod, wapń, miedź, fosfor. Słodki młody groszek zielony to bogate źródło witamin: E, K, B1, B2, B6, C. Dzięki witaminom  A, C i E, zielony groszek neutralizuje wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył, a co za tym idzie także zmniejsza poziom cholesterolu. W groszku występuje również luteina, która pomaga w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej oraz kataraktą.  Działa odkwaszająco na organizm, co wpływa na idealne utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Jako, że zielony groszek jest naładowany żelazem, jego regularne spożywanie redukuje zmęczenie i znużenie, wspomaga prawidłowe formowanie się komórek oraz niweluje ryzyko wystąpienia anemii. Błonnik pokarmowy zawarty w zielonym groszku utrzymuje prawidłowy system pracy układu trawiennego, a dzięki temu można kontrolować wagę. Błonnik uważany jest również za bardzo pomocny w walce z rakiem, obniżeniem poziomu złego cholesterolu, zapobiega zaparciom i dobroczynnie wpływa na pracę jelit. W zielonym groszku znaleźć również można sól kwasu foliowego (folian), który jest niezbędny w prawidłowej syntezie DNA wewnątrz komórek. Jeśli więc jesteś w ciąży spożywaj dużo zielonego groszku. Witaminy A i C pomagają zredukować ryzyko niemal wszystkich rodzajów raka, w tym raka płuc, raka odbytu, raka trzustki, piersi, prostaty, szyjki macicy, chłoniaka czy białaczki. Jedz więc nie tylko groszek, ale wszystkie pokarmy zawierające te witaminy. Spożywanie zielonego groszku przyspieszy również pracę systemu immunologicznego, wspomoże wzrok, doda energii i ustabilizuje poziom cukru we krwi. Doskonały do zup i sałatek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy