czwartek, 4 kwietnia 2013

Jajka faszerowane

W czasie wielkanocnym nie może zabraknąć potrawy z jajek na naszym blogu :) 

To danie może służyć jako przekąska na imprezy domowe ze znajomymi, szybką kolację lub weekendową przekąskę w ciągu dnia - Jajka faszerowane

składniki:
6 jajek
4-5 pieczarek
1 cebula
natka pietruszki (może być szczypiorek lub rzeżucha)
majonez,keczup
sól, pieprz, odrobinka pieprzu cayenne

Jajka gotujemy na twardo, czekamy aż ostygną i obieramy. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju a następnie smażymy drobno posiekana cebulę i pieczarki. Na koniec smażenia dodajemy przyprawy (lubię ostre i wyraziste smaki dlatego dodaję odrobinę pieprzu cayenne). Następnie jajka kroimy na pół. Do osobnej miski wyciągamy żółtka, łączymy je z farszem pieczarkowym i pietruszką. Do całości dodajemy majonez lub ketchup (osobiście wolę majonez). Tak przygotowany farsz nakładamy na jajka.

Smacznego !
jajka jasne są z majonezem, czerwone z ketchupem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy