niedziela, 17 listopada 2013

Panna cotta z musem brzoskwiniowym

Panna cotta to jeden z bardzo popularnych włoskich deserów. Zazwyczaj podawany z sosem owocowym, my dziś proponujemy zmodyfikowana wersję z musem brzoskwiniowym.







Panna cotta z musem brzoskwiniowym 
Składniki:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 puszki brzoskwiń
250 ml śmietanki kremówki (30%)
cukier 
150 g białej czekolady
250 ml mleka
cukrowa posypka np. gwiazdki

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Śmietankę kremówkę wraz z mlekiem wlać do rondelka, dodać 4 łyżeczki cukry i rozpuszczoną żelatynę, gotować na małym ogniu intensywnie mieszając przez 5 minut. Masę wlać do pucharków i wstawić do lodówki aż do momentu stężenia. Brzoskwinie zmiksować z 1 łyżką cukru. Mus nakładany na wierzch deseru i posypujemy posypką.

Smacznego!



2 komentarze:

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy