środa, 17 lipca 2013

Żeberka z warzywami

Obiad na troszkę chłodniejsze, letnie dni: Żeberka z warzywami - Udanego gotowania :) 

składniki:
dwie papryki
dwie cebule
dwa-trzy ząbki czosnku
żeberka - ok 700g
przyprawy: chili, pieprz, sól, oregano

dodatki:
ogórek
śmietana
ziemniaki
koperek
masełko

Żeberka posypujemy przyprawami - odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie kroimy w krążki paprykę i cebulę, obieramy ząbki czosnku. W naczyniu żaroodpornym układamy: krążki cebuli, paprykę, czosnek, żeberka i na końcu znów krążki papryki. Wstawiamy żeberka do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 200 st. C na półtorej godziny. W tym czasie gotujemy ziemniaki. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy koper i dwie łyżki masła, i razem "podrzucamy" aby masło się rozpuściło i koperek przykleił do ziemniaków. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy łyżeczkę cukru do śmietany i mieszamy - mamy pyszną mizerię :)

Życzę smacznego :)















1 komentarz:

  1. dziś chyba wybiorę się na żeberka do mojej ulubionej knajpki <3

    zapraszam na domowe burgery :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy