poniedziałek, 22 lipca 2013

p jak ... Poziomka

Niedługo rozpocznie się sezon na poziomki. Te rośliny mają mnóstwo różnych właściwości zdrowotnych. Poziomka dla przodków była jednym z niewielu źródeł pożywienia i leczenia, jako między innymi lek na szkorbut, kamienice żółciową, nerkową, przeziębienie. Plemiona indiańskie stosowały ją jako środek wzmacniający organizm, a Hindusi do higieny jamy ustnej. Owoce są niskokaloryczne - 100 g dostarcza 36 kcal. Zawierają witaminę C, K, B1, B2, żelazo, fosfor, siarkę, cynk, potas, wapń, kwas jabłkowy, szczawiowy, winny, chinowy oraz salicylowy. Są bogate w karotenoidy i antocyjany. Liście zawierają garbniki pirokatechinowe, flawonoidy i olejki eteryczne. 
Owoce działają leczniczo na organizm, często wspomagają leczenie i poprawiają kondycję organizmu. Świeże liście poziomki przyłożone na rany powodują przyspieszenie w gojeniu się, a wywar z liści poziomki pomaga zatrzymać biegunkę. Odwar z korzenia poziomki pomaga zwalczyć reumatyzm. Owoce poziomki pomagają przy utrzymaniu zdrowej cery (maseczka zapobiega zmarszczkom, odświeża i wybiela skórę, idealna do cery naczynkowej), zmniejszają poziom cholesterolu, zwalczają owsiki (według zaleceń zielarskich należy rano zjeść około 500 g poziomek i pozostać bez posiłku do południa. Taką kurację należy stosować przez 10 dni), wspomagają pasaż jelitowy, oraz wywołują efekt chłodzący i symulują układ nerwowy. Dzięki soku z poziomek wątroba szybciej regeneruje się, ponieważ pobudza on komórki do regeneracji. 

Poziomki wywołują alergie, dlatego należy stopniowo je wprowadzać do diety, w małych ilościach. Dzieciom nie należy podawać poziomek przed ukończeniem roku. Kobiety podczas ciąży nie powinny ich spożywać. Alergia objawia się to wysypką na skórze oraz obrzękiem języka.


poziomka a zdrowie

właściwości odżywcze poziomek



1 komentarz:

  1. Uwielbiam poziomki, szkoda, żę tutaj nie można ich kupić...

    OdpowiedzUsuń

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy