poniedziałek, 8 lipca 2013

Mięta


Mięta jest ziołem znanym już od starożytności. Rzymianie oraz grecy stosowali miętę jako przyprawę i środek odświeżający oddech, natomiast Egipcjanie używali jej do balsamowania zwłok.
Mimo upływu lat mięta nadal odgrywa dużą rolę w ziołolecznictwie. 

Mięta posiada duże wartości lecznicze. Najczęściej stosuje się ją podczas niestrawności, wzdęć i bóli brzucha. Pomocna jest również przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego.
Miętę stosujemy powszechnie w dermatologii, kosmetyce oraz w higienie jamy ustnej. Mięta pobudzają trawienie i przyczynia się do większego wydzielania żółci, dzięki temu pozytywnie działa na pracę żołądka. Posiada ona również działanie uspokajające i jest zalecana osobą cierpiącym na bezsenność, migreny i nerwobóle. Mięta pozytywnie wpływa na nasz nastrój i likwiduje zmęczenie. Działanie rozkurczowe tej rośliny jest wykorzystywane w przeciwdziałaniu dolegliwościom menstruacyjnym. Mięte oprócz właściwości leczniczych posiada również intensywny aromat dla tego wykorzystywana jest również z gastronomii. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy