sobota, 4 maja 2013

Weekendowe śniadanie :)

Zamiast tradycyjnych naleśników czy omletów na śniadanie, proponuję przygotować troszkę inną formę, która zadowoli każdego i pozwoli bardzo dobrze zacząć dzień - tym daniem są Gofry - które możemy oczywiście podać także jako deser do kawy, czy przekąskę na przyjęciu dla znajomych. Gofry smakują jak te, z budek i wyśmienicie pachną. 
składniki na 6 porcji (idealne na śniadanie dla dwojga):
1/4 kg mąki
1 jajko
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 kostki masła (ok. 2 łyżek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 saszetki cukru waniliowego
woda lub mleko

Na samym początku na patelni lub w rondelku rozpuszczamy  masło i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do osobnego, wysokiego naczynia wrzucamy mąkę, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dolewamy szklankę wody i miksujemy (można użyć blendera). Następnie dolewamy jeszcze trochę wody - tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. (Jeśli dolejemy mleka, ciasto będzie bardziej chrupkie). Zimne, rozpuszczone masło wlewamy do ciasta i znów miksujemy. Na samym końcu dodajemy pianę z białka i lekko mieszamy. Podgrzewamy gofrownicę, wylewamy na nią łyżkę oleju, i czekamy aż gofrownica będzie gotowa. Wlewamy masę na gofrownicę i ok. 3-4 minutach wyjmujemy przepyszne gofry. 
Podajemy z: bitą śmietana, polewami, owocami, rodzynkami, dżemem, masłem czekoladowym lub innymi pysznościami jakie mamy w szafce czy lodówce. Smacznego !!!






3 komentarze:

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy