środa, 1 maja 2013

p jak... Pomidor


Pomidor składa się w 90% z wody i zawiera tylko 15-20 kalorii. Oprócz wody w pomidorze znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów: 100 g pomidorów zawiera 20 kalorii, 0,9 g białka, 29 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 300 mg potasu, 21 mg fosforu, 13 mg wapnia, 11 mg magnezu, 3 mg sodu, 0,4 mg żelaza, 0,2 mg cynku, 600 mikrogramów witaminy A, po 0,06 mg witaminy B1 i B2, 0,7 mg witaminy B3 (PP), 0,11 mg witaminy B6, 27 mg witaminy C, 1,2 mg witaminy E, 28 mikrogramów kwasu foliowego.
Pomidory korzystnie wpływają na prawidłową pracę jelit, zmniejszają obrzęki, poprawiają wygląd skóry, obniżają ciśnienie krwi, zapobiega przeziębienią. Pomidory bogate są również w zbawienny dla zdrowia likopen. Jest to naturalny barwnik występujący w pomidorach, dzięki niemu mają one czerwony kolor.  Likopen jest antyutleniaczem, zapobiegającym działaniu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za proces starzenia oraz uszkadzania komórek naszego ciała. Zmniejsza on ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe aż o 1/3.
           

1 komentarz:

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy