środa, 22 maja 2013

Makaron z wędzoną makrelą

Makaron z wędzoną makrelą

Dziś przedstawiamy nietypowy makaron z wędzoną makrelą, takie połączenie jest mało popularne ale naprawdę warto przyrządzić tą potrawę.


Składniki:
makaron penne
2 cebule
2 ząbki czosnku
wędzona makrela
śmietanka 30%
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka pietruszki
bazylia cytrynowa
świeże oregano
świeży tymianek
łyżeczka papryki chilli 
pieprz
sól

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy śmietankę 30% i gotujemy na małym ogniu. Do gotującego się sosu dodajemy małą łyżeczkę sproszkowanej papryki chili, szczyptę soli, pieprz oraz wyciskamy i dodajemy dwa ząbki czosnku. Następnie oddzielamy mięso makreli od skóry i ości i dodajemy do gotującego się sosu. Uważajmy aby nie doprowadzić do wrzenia sosu ponieważ się zważy. Świerze zioła takie jak bazylia cytrynowa, oregano, tymianek i pietruszka siekamy i dodajemy do sosu, następnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
W drugim garnku gotujemy(do wrzącej wody wsypujemy makaron i gotujemy go przez 15 minut, następnie przelewamy zimną wodą) makaron penne i po ugotowaniu podajemy z sosem.

To nowe moje ulubione danie!
Smacznego:)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy