środa, 24 kwietnia 2013

Włoskie danie

Wszyscy bardzo ją lubią, jest łatwa do zrobienia. Jest to jednak danie dla cierpliwych - dlaczego? ponieważ od momentu włożenia jej do piekarnika, do momentu podania na talerzu, mija godzina. Prezentujemy sposób przygotowania i przepis na lasagne.

składniki:
makaron - cały kartonik
2x500 g mięsa mielonego
kilka liści świeżej bazylii
dwie cebule
dwie kulki sera mozzarella
dwie puszki pomidorów krojonych
2-3 ząbki czosnku
sól,pieprz, oregano, 

na sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
sól, pieprz

Kroimy cebulę w drobną kostkę, czosnek wyciskamy, a liście bazylii drobno siekamy. Podgrzewamy olej na patelni i po kolei wrzucamy: cebulę z czosnkiem, mięso, pomidory, bazylię, przyprawy i gotujemy przez ok. 5 minut - tak aby mięso nie było już różowe. przyrządzamy sos beszamelowy - najgorszy do przygotowania według mojej skromnej osoby. Do rondelka wkładamy dwie łyżki masła i rozpuszczamy, następnie dodajemy mąki, mleka i przyprawy, cały czas mieszając czekamy do zgęstnienia sosu. W momencie gdy zrobią się grudki - mi się zrobiło i to dużo.... pomagamy sobie sitkiem - przelewamy sos do innego naczynia przez sitko, które zatrzymuje grudki. Na wysmarowaną masłem blachę kładziemy makaron, na makaron mięso, na mięso sos beszamelowy i następnie znów makaron i powtarzamy wersje 3 razy. Na ostatnią warstwę makaronu kładziemy drobno posiekany ser mozzarella - lub inny żółty ser - starty. Pieczemy około godzinę, smacznego :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy