poniedziałek, 29 kwietnia 2013

troszkę teorii

Dzisiaj chcemy pokazać Wam, w jaki sposób powinno się prawidłowo nakrywać do stołu. Teoria przyda się również, gdy wybierzemy się do restauracji, siądziemy przy stoliku i .... no właśnie, który widelec jest do naszego dania? Jak wyglądają szczypczyki do skorupiaków? Co to za dziwne noże? Dlaczego tu tyle kieliszków i co z nimi zrobić?


A - sztućce do dania głównego
B - sztućce do ryby
C - łyżka do zup, kremów
D - sztućce do przystawki
E - sztućce do deserów
F - talerzyk i nożyk do pieczywa
G - kieliszek do wina białego
H - kieliszek do wina czerwonego
I - kieliszek do szampana

Po podstawowym rozpoznaniu nakrycia, zapoznamy się teraz z rodzajami kieliszków:


Oraz rodzajami sztućców:




Idąc do restauracji, zamawiając homara, nie dziwmy się więc, że kelner przyniesie nam dziwnie wyglądające cążki i dziwnie wyglądające "coś" (czyli szpikulec). Podczas gdy widelce i noże z dwóch pierwszych zdjęć, nie powinny sprawiać trudności w używaniu, to przy kolejnym zdjęciu i sztućcach do potraw egzotycznych, nie musimy wiedzieć jak ich używać. 
Krótki instruktaż jak używać sztućców do homara:  
Szpikulcem odrywamy i wyciągamy mięso z odwłoka. Poza tym trzeba jeszcze uporać się ze szczypcami homara, jeżeli kucharz nie rozgniótł ich uprzednio na tyle by można je było łatwo otworzyć w miejscach pęknięcia. Jak wydobyć mięso? Stopniowo. W pierwszej kolejności należy odłamać pazurki, następnie specjalnymi szczypcami rozłupać po kawałku kleszcze zwierzaka. Wszystko to wykonujemy z wyczuciem, by nie rozgnieść cennego mięsa znajdującego się w kleszczach, które to mięso jemy już wspomnianym szpikulcem. Dopuszczalne jest również zjedzenie go palcami. Odnóża łamie się w stawach na kawałki, w prawą dłoń bierze się widelec, którym odrywa się i wyjmuje mięso. W tym czasie lewą ręką trzyma się pancerz. Można też wysysać mięso z odnóży. Jedzenie homara nie jest łatwym zadaniem i zwykle kończy się pochlapaniem ubrania. W restauracjach powinniśmy w związku z tym otrzymać dodatkową dużą serwetę do zabezpieczenia odzieży. Po skończonym posiłku kelner powinien podać nam miseczkę, w której należy opłukać palce.



Jak używać sztućców do ostryg?
Nożykiem do ostryg otwieramy skorupę. Na szczęście w niektórych restauracjach kelner przynosi już otwarte muszle, więc na szczęście nie musimy ich otwierać. Łyżką do ostryg oddzielamy mięso od muszli i konsumujemy, najlepiej we dwoje, gdyż jest to jeden z najlepszych afrodyzjaków :)







1 komentarz:

  1. mój zestaw sztućców składa się z noża widelca i łyżki, pogubiłabym się z większa ilością :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy