środa, 17 kwietnia 2013

Pyszna zapiekanka ziemniaczana

Ostatnio modne, a jeszcze z 5-10 lat temu nikt o nich nie słyszał i nikomu do głowy by nie przyszło aby w taki sposób przygotować obiad lub kolację. Cóż to za potrawa? Zapiekanka ziemniaczana.

składniki:
600 dag ziemniaków
opakowanie mięsa mielonego (zazwyczaj 450-500 dag) 
2 łyżki przecieru pomidorowego
jedna duża cebula
dwa ząbki czosnku
jedno opakowanie pomysłu na zapiekankę ziemniaczaną
150 g startego żółtego sera

Obieramy ziemniaki, cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w półokręgi, czosnek wyciskamy, ziemniaki kroimy w 3-4 milimetrowe plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżeczek masła lub na oleju, dodajemy mięso mielone. Gdy przysmażymy już mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i smażymy jeszcze 5 minut. W tym czasie możemy już w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać pierwszą warstwę zapiekanki z surowych plastrów ziemniaków. Na pierwszą warstwę nakładamy mięso mielone, następnie kolejną warstwę z ziemniakami i kolejną z mięsem mielonym. Ostatnią warstwę ziemniaków polewamy "pomysłem na.." i posypujemy żółtym serem. (dla odważnych:) sos można zrobić samemu, mieszamy: śmietanę 18%, zioła prowensalskie, sól i pieprz do smaku) Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 - 60 minut, tak, aby ziemniaki były mięciutkie. 
Życzymy Smacznego !










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy