sobota, 31 sierpnia 2013

Risotto z kurkami

Dziś na obiad proponujemy risotto z kurkami.




Składniki:
400 g kurek
kieliszek białego wina
1 cebula
400 g ryżu
1/2 puszki groszku konserwowego
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki kurkumy
400 ml bulionu grzybowego
sól
pieprz 
oliwa z oliwek

Do garnka wlewamy około 5 łyżek oliwy z oliwek i dodajemy 1 pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli dodajemy ryż i na małym ogniu podsmażamy, następnie wlewamy wino i cały czas mieszamy. Po odparowaniu wina dodajemy stopniowo bulion do ryżu tak aby ryż wchłoną małą ilość buliony przed kolejnym dodaniem wywaru. Całość cały czas mieszamy. W trakcie gotowanie dodajemy kurkumę, pieprz i sól oraz pokrojone kurki. Przykrywamy na 5 minut pokrywką, należny uważać aby danie nie przywarło do dna garnka. Po 5 minutach dodajemy śmietanę oraz groszek konserwowy, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania ryżu al dente.

Smacznego! 




1 komentarz:

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy