sobota, 4 maja 2013

Weekendowe śniadanie :)

Zamiast tradycyjnych naleśników czy omletów na śniadanie, proponuję przygotować troszkę inną formę, która zadowoli każdego i pozwoli bardzo dobrze zacząć dzień - tym daniem są Gofry - które możemy oczywiście podać także jako deser do kawy, czy przekąskę na przyjęciu dla znajomych. Gofry smakują jak te, z budek i wyśmienicie pachną. 
składniki na 6 porcji (idealne na śniadanie dla dwojga):
1/4 kg mąki
1 jajko
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 kostki masła (ok. 2 łyżek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 saszetki cukru waniliowego
woda lub mleko

Na samym początku na patelni lub w rondelku rozpuszczamy  masło i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do osobnego, wysokiego naczynia wrzucamy mąkę, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dolewamy szklankę wody i miksujemy (można użyć blendera). Następnie dolewamy jeszcze trochę wody - tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. (Jeśli dolejemy mleka, ciasto będzie bardziej chrupkie). Zimne, rozpuszczone masło wlewamy do ciasta i znów miksujemy. Na samym końcu dodajemy pianę z białka i lekko mieszamy. Podgrzewamy gofrownicę, wylewamy na nią łyżkę oleju, i czekamy aż gofrownica będzie gotowa. Wlewamy masę na gofrownicę i ok. 3-4 minutach wyjmujemy przepyszne gofry. 
Podajemy z: bitą śmietana, polewami, owocami, rodzynkami, dżemem, masłem czekoladowym lub innymi pysznościami jakie mamy w szafce czy lodówce. Smacznego !!!






czwartek, 2 maja 2013

Prosty przepis z łososiem

Dziś przedstawimy prosty sposób na obiad, którego królem jest łosoś: Makaron z łososiem
Do tak prostego dania, potrzebujemy tylko 5 składników, 30 minut wolnego czasu i troszkę uwagi.
składniki:
1 duża cukinia (lub dwie średnie)
300 g łososia
1 i 1/2 cytryny
serek mascarpone - jedno opakowanie
koperek
makaron

Wstawiamy wodę na makaron i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie kroimy w kostkę łososia i cukinię, z cytryny wyciskamy sok. Na patelnię najpierw wrzucamy cukinię i lekko podsmażamy - około 3-4 minuty, następnie dodajemy sok z cytryny i podsmażamy około 2 minut, gdy cukinia jest już lekko miękka wrzucamy łososia. Po 5 minutach dokładamy serek mascarpone. W tym czasie powinna już zagotować się woda na makaron - gotujemy go zgodnie z instrukcją. Około 5 minut przed wyjęciem makaronu - dokładamy drobno pokrojony koperek i zmniejszamy na minimum gaz pod patelnią. Wyjmujemy makaron, układamy na talerzu, na makaron nakładamy sos i przyprawiamy solą i pieprzem. Dla chętnych: można posypać odrobiną sera żółtego - np. dziurgas. Danie bardziej smakuje płci męskiej, niż damskiej, aczkolwiek jest bardzo dobre.
Smacznego !





środa, 1 maja 2013

p jak... Pomidor


Pomidor składa się w 90% z wody i zawiera tylko 15-20 kalorii. Oprócz wody w pomidorze znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów: 100 g pomidorów zawiera 20 kalorii, 0,9 g białka, 29 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 300 mg potasu, 21 mg fosforu, 13 mg wapnia, 11 mg magnezu, 3 mg sodu, 0,4 mg żelaza, 0,2 mg cynku, 600 mikrogramów witaminy A, po 0,06 mg witaminy B1 i B2, 0,7 mg witaminy B3 (PP), 0,11 mg witaminy B6, 27 mg witaminy C, 1,2 mg witaminy E, 28 mikrogramów kwasu foliowego.
Pomidory korzystnie wpływają na prawidłową pracę jelit, zmniejszają obrzęki, poprawiają wygląd skóry, obniżają ciśnienie krwi, zapobiega przeziębienią. Pomidory bogate są również w zbawienny dla zdrowia likopen. Jest to naturalny barwnik występujący w pomidorach, dzięki niemu mają one czerwony kolor.  Likopen jest antyutleniaczem, zapobiegającym działaniu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za proces starzenia oraz uszkadzania komórek naszego ciała. Zmniejsza on ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe aż o 1/3.
           

wtorek, 30 kwietnia 2013

Ptysie


Dziś serwujemy przepis na pyszne ptysie które osłodzą ostatni pracujący dzień przed majówką :)

Ciasto na ptysie:



składniki:
50 g masła
szczypta soli
2x cukier waniliowy
180 gr mąki
1x proszek do pieczenia
4 jajka

Do garnka wlać 250 mln osolonej wody i dodać masło. Wstawiamy na palnik i na małym ogniu gotujemy cały czas mieszając. Do zagotowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia                 i mieszamy drewniana łyżką na małym ogniu aż do momentu kiedy na ściankach garnka pojawi się biały osad. Ściągamy garnek z kuchenki i do ciepłej ale nie gorącej masy dodajemy po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując aż do momentu powstania błyszczącej i jednolitej masy.  Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na kuleczki z masy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 minut. Ciepłe ptysie przecinamy nożyczkami i dodajemy masę z truskawkami. Ptysie możemy udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Masa ptysiowa:

Składniki:
1 x budyń waniliowy
600 mln mleka
7 łyżeczek cukru  
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 łyżeczka spirytusu
Sok z ½ cytryny

Do rondelka wlewamy mleko dodajemy budyń waniliowy, 3 żółtka, łyżkę mąki ziemniaczanej i gotujemy. Po zagotowaniu mieszać masę trzepaczką gotując na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Kostkę masła miksujemy do uzyskania miękkiej konsystencji dodajemy wcześniej przygotowaną masę oraz łyżeczkę spirytusu i sok z cytryny. Całość zmiksować. Masę wraz z truskawkami nałożyć na ptysia i przykryć wierzchnią połówką ptysia.

Smacznego! 

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

troszkę teorii

Dzisiaj chcemy pokazać Wam, w jaki sposób powinno się prawidłowo nakrywać do stołu. Teoria przyda się również, gdy wybierzemy się do restauracji, siądziemy przy stoliku i .... no właśnie, który widelec jest do naszego dania? Jak wyglądają szczypczyki do skorupiaków? Co to za dziwne noże? Dlaczego tu tyle kieliszków i co z nimi zrobić?


A - sztućce do dania głównego
B - sztućce do ryby
C - łyżka do zup, kremów
D - sztućce do przystawki
E - sztućce do deserów
F - talerzyk i nożyk do pieczywa
G - kieliszek do wina białego
H - kieliszek do wina czerwonego
I - kieliszek do szampana

Po podstawowym rozpoznaniu nakrycia, zapoznamy się teraz z rodzajami kieliszków:


Oraz rodzajami sztućców:




Idąc do restauracji, zamawiając homara, nie dziwmy się więc, że kelner przyniesie nam dziwnie wyglądające cążki i dziwnie wyglądające "coś" (czyli szpikulec). Podczas gdy widelce i noże z dwóch pierwszych zdjęć, nie powinny sprawiać trudności w używaniu, to przy kolejnym zdjęciu i sztućcach do potraw egzotycznych, nie musimy wiedzieć jak ich używać. 
Krótki instruktaż jak używać sztućców do homara:  
Szpikulcem odrywamy i wyciągamy mięso z odwłoka. Poza tym trzeba jeszcze uporać się ze szczypcami homara, jeżeli kucharz nie rozgniótł ich uprzednio na tyle by można je było łatwo otworzyć w miejscach pęknięcia. Jak wydobyć mięso? Stopniowo. W pierwszej kolejności należy odłamać pazurki, następnie specjalnymi szczypcami rozłupać po kawałku kleszcze zwierzaka. Wszystko to wykonujemy z wyczuciem, by nie rozgnieść cennego mięsa znajdującego się w kleszczach, które to mięso jemy już wspomnianym szpikulcem. Dopuszczalne jest również zjedzenie go palcami. Odnóża łamie się w stawach na kawałki, w prawą dłoń bierze się widelec, którym odrywa się i wyjmuje mięso. W tym czasie lewą ręką trzyma się pancerz. Można też wysysać mięso z odnóży. Jedzenie homara nie jest łatwym zadaniem i zwykle kończy się pochlapaniem ubrania. W restauracjach powinniśmy w związku z tym otrzymać dodatkową dużą serwetę do zabezpieczenia odzieży. Po skończonym posiłku kelner powinien podać nam miseczkę, w której należy opłukać palce.



Jak używać sztućców do ostryg?
Nożykiem do ostryg otwieramy skorupę. Na szczęście w niektórych restauracjach kelner przynosi już otwarte muszle, więc na szczęście nie musimy ich otwierać. Łyżką do ostryg oddzielamy mięso od muszli i konsumujemy, najlepiej we dwoje, gdyż jest to jeden z najlepszych afrodyzjaków :)







niedziela, 28 kwietnia 2013

j jak ... Jabłko

Jabłko składa się z ok. 83 % wody, natomiast pozostałej części z małej ilości kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), białka cukrów, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, substancje pektynowe, błonnik, witaminy i składniki mineralne, głównie fosfor, potas, sód, wapń, magnez oraz żelazo.
Zawartość składników jest zależna od odmiany, dojrzałości jabłka i wielkości jabłka. Zazwyczaj wczesne odmiany zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. O smaku jabłek decyduje nie tylko zawartość cukrów i olejków eterycznych, ale też stosunek ilości cukrów do kwasów organicznych. Zawartość kwasu jabłkowego waha się w granicach 0,3 – 0,7 %, zawartość kwasu cytrynowego 0,1%, w mniejszych ilościach występują kwasy chinowy, izocytrynowy, bursztynowy, glikolowy. Kwasom organicznym przypisuje się duże znaczenie dietetyczne, ponieważ działają na organizm alkalizująco. Składniki popiołowe stanowią 0,22 – 0,6%, najwięcej wśród nich jest potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Występują w połączeniach organiczno – mineralnych i są przez to łatwo przyswajalne przez organizm.
Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C owoce ziarnkowe zawierają jej znacznie mniej niż jagodowe. Najwięcej zawierają odmiany: Kronselska (26,6 mg w 100g miąższu), Królowa Renet (13,4 – 23,7), Piękna z Boskoop (14,7 – 19,4), Oliwka Żółta (10,6 – 15,3), Cesarz Wilhelm (14,9 – 16,4)
Jabłka odgrywają dietetyczną rolę w żywieniu. Witaminy chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin i dlatego zaleca się systematyczne ich przyjmowanie.
Kwasy organiczne działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleb przygotowywany na zakwasie.
Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają pektyny, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki. Większość odmian jabłek zawiera 0,9% pektyn w suchej masie.
Cukry i składniki mineralne występują w formach łatwo przyswajalnych przez organizm. Potas zwiększa napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego; wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów; magnez ma działanie anty zawałowe; krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci; żelazo, jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu; inne składniki, jak siarka, miedź, cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.