Dzisiaj chcemy pokazać Wam, w jaki sposób powinno się prawidłowo nakrywać do stołu. Teoria przyda się również, gdy wybierzemy się do restauracji, siądziemy przy stoliku i .... no właśnie, który widelec jest do naszego dania? Jak wyglądają szczypczyki do skorupiaków? Co to za dziwne noże? Dlaczego tu tyle kieliszków i co z nimi zrobić?
A - sztućce do dania głównego
B - sztućce do ryby
C - łyżka do zup, kremów
D - sztućce do przystawki
E - sztućce do deserów
F - talerzyk i nożyk do pieczywa
G - kieliszek do wina białego
H - kieliszek do wina czerwonego
I - kieliszek do szampana
Po podstawowym rozpoznaniu nakrycia, zapoznamy się teraz z rodzajami kieliszków:
Oraz rodzajami sztućców:
Idąc do restauracji, zamawiając homara, nie dziwmy się więc, że kelner przyniesie nam dziwnie wyglądające cążki i dziwnie wyglądające "coś" (czyli szpikulec). Podczas gdy widelce i noże z dwóch pierwszych zdjęć, nie powinny sprawiać trudności w używaniu, to przy kolejnym zdjęciu i sztućcach do potraw egzotycznych, nie musimy wiedzieć jak ich używać.
Krótki instruktaż jak używać sztućców do homara:
Szpikulcem odrywamy i wyciągamy mięso z odwłoka. Poza tym trzeba jeszcze uporać się ze szczypcami homara, jeżeli kucharz nie rozgniótł ich uprzednio na tyle by można je było łatwo otworzyć w miejscach pęknięcia. Jak wydobyć mięso? Stopniowo. W pierwszej kolejności należy odłamać pazurki, następnie specjalnymi szczypcami rozłupać po kawałku kleszcze zwierzaka. Wszystko to wykonujemy z wyczuciem, by nie rozgnieść cennego mięsa znajdującego się w kleszczach, które to mięso jemy już wspomnianym szpikulcem. Dopuszczalne jest również zjedzenie go palcami. Odnóża łamie się w stawach na kawałki, w prawą dłoń bierze się widelec, którym odrywa się i wyjmuje mięso. W tym czasie lewą ręką trzyma się pancerz. Można też wysysać mięso z odnóży. Jedzenie homara nie jest łatwym zadaniem i zwykle kończy się pochlapaniem ubrania. W restauracjach powinniśmy w związku z tym otrzymać dodatkową dużą serwetę do zabezpieczenia odzieży. Po skończonym posiłku kelner powinien podać nam miseczkę, w której należy opłukać palce.
Jak używać sztućców do ostryg?
Nożykiem do ostryg otwieramy skorupę. Na szczęście w niektórych restauracjach kelner przynosi już otwarte muszle, więc na szczęście nie musimy ich otwierać. Łyżką do ostryg oddzielamy mięso od muszli i konsumujemy, najlepiej we dwoje, gdyż jest to jeden z najlepszych afrodyzjaków :)
mój zestaw sztućców składa się z noża widelca i łyżki, pogubiłabym się z większa ilością :)
OdpowiedzUsuń52 year old Help Desk Operator Kleon Gaylord, hailing from Haliburton enjoys watching movies like Parasite and Sculling. Took a trip to Boyana Church and drives a 3500. dlaczego nie zobaczyc tutaj
OdpowiedzUsuńprawnik rzeszów - Jesteśmy prawnik-rzeszow.biz, kancelarią prawną z siedzibą w Rzeszowie. Jesteśmy małą kancelarią, dopiero zaczynamy swoją działalność, dlatego potrzebujemy dotrzeć do większej liczby osób. Oferujemy usługi prawnicze i musimy rozpowszechnić naszą nazwę, więc jeśli masz czas, aby napisać o nas, będziemy wdzięczni. Chciałabym podziękować za poświęcony czas, ponieważ wiem, że jesteście bardzo zajęci i naprawdę to doceniamy. Jeśli masz jakieś pytania, proszę nie krępuj się pytać.
OdpowiedzUsuń