Pomidor składa
się w 90% z wody i zawiera tylko 15-20 kalorii. Oprócz
wody w pomidorze znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów: 100 g pomidorów zawiera 20
kalorii, 0,9 g
białka, 29 g
węglowodanów, 1,5 g
błonnika, 300 mg potasu, 21 mg fosforu, 13 mg wapnia, 11 mg magnezu, 3 mg sodu,
0,4 mg żelaza, 0,2 mg cynku, 600 mikrogramów witaminy A, po 0,06 mg witaminy B1
i B2, 0,7 mg witaminy B3 (PP), 0,11 mg witaminy B6, 27 mg witaminy C, 1,2 mg
witaminy E, 28 mikrogramów kwasu foliowego.
Pomidory korzystnie wpływają na prawidłową pracę
jelit, zmniejszają obrzęki, poprawiają wygląd skóry, obniżają ciśnienie krwi,
zapobiega przeziębienią. Pomidory bogate są również w zbawienny
dla zdrowia likopen. Jest
to naturalny barwnik występujący w pomidorach, dzięki niemu mają one czerwony
kolor. Likopen
jest antyutleniaczem, zapobiegającym działaniu wolnych rodników, które odpowiedzialne
są za proces starzenia oraz uszkadzania komórek naszego ciała. Zmniejsza
on ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe aż o 1/3.
nie wyobrażam sobie dnia bez pomidorów
OdpowiedzUsuń