Dziś serwujemy przepis na pyszne ptysie które osłodzą ostatni pracujący dzień przed majówką :)
Ciasto na ptysie:
składniki:
50 g masła
szczypta soli
2x cukier waniliowy
180 gr mąki
1x proszek do pieczenia
4 jajka
Do garnka wlać 250 mln osolonej wody i dodać masło.
Wstawiamy na palnik i na małym ogniu gotujemy cały czas mieszając. Do
zagotowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewniana łyżką na małym ogniu aż
do momentu kiedy na ściankach garnka pojawi się biały osad. Ściągamy garnek z
kuchenki i do ciepłej ale nie gorącej masy dodajemy po jednym jajku za każdym razem
dokładnie miksując aż do momentu powstania błyszczącej i jednolitej masy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i
układamy na kuleczki z masy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180
C i pieczemy przez 25 minut. Ciepłe ptysie przecinamy nożyczkami i dodajemy
masę z truskawkami. Ptysie możemy udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą.
Masa ptysiowa:
Składniki:
1 x budyń waniliowy
600 mln mleka
7 łyżeczek cukru
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 łyżeczka spirytusu
Sok z ½ cytryny
Do rondelka wlewamy mleko dodajemy budyń waniliowy, 3 żółtka,
łyżkę mąki ziemniaczanej i gotujemy. Po zagotowaniu mieszać masę trzepaczką
gotując na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Kostkę masła miksujemy do
uzyskania miękkiej konsystencji dodajemy wcześniej przygotowaną masę oraz
łyżeczkę spirytusu i sok z cytryny. Całość zmiksować. Masę wraz z truskawkami
nałożyć na ptysia i przykryć wierzchnią połówką ptysia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy