wtorek, 30 kwietnia 2013

Ptysie


Dziś serwujemy przepis na pyszne ptysie które osłodzą ostatni pracujący dzień przed majówką :)

Ciasto na ptysie:



składniki:
50 g masła
szczypta soli
2x cukier waniliowy
180 gr mąki
1x proszek do pieczenia
4 jajka

Do garnka wlać 250 mln osolonej wody i dodać masło. Wstawiamy na palnik i na małym ogniu gotujemy cały czas mieszając. Do zagotowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia                 i mieszamy drewniana łyżką na małym ogniu aż do momentu kiedy na ściankach garnka pojawi się biały osad. Ściągamy garnek z kuchenki i do ciepłej ale nie gorącej masy dodajemy po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując aż do momentu powstania błyszczącej i jednolitej masy.  Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na kuleczki z masy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 minut. Ciepłe ptysie przecinamy nożyczkami i dodajemy masę z truskawkami. Ptysie możemy udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Masa ptysiowa:

Składniki:
1 x budyń waniliowy
600 mln mleka
7 łyżeczek cukru  
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 łyżeczka spirytusu
Sok z ½ cytryny

Do rondelka wlewamy mleko dodajemy budyń waniliowy, 3 żółtka, łyżkę mąki ziemniaczanej i gotujemy. Po zagotowaniu mieszać masę trzepaczką gotując na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Kostkę masła miksujemy do uzyskania miękkiej konsystencji dodajemy wcześniej przygotowaną masę oraz łyżeczkę spirytusu i sok z cytryny. Całość zmiksować. Masę wraz z truskawkami nałożyć na ptysia i przykryć wierzchnią połówką ptysia.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy