Niedługo rozpocznie się sezon na poziomki. Te rośliny mają mnóstwo różnych właściwości zdrowotnych. Poziomka dla przodków była jednym z niewielu źródeł pożywienia i leczenia, jako między innymi lek na szkorbut, kamienice żółciową, nerkową, przeziębienie. Plemiona indiańskie stosowały ją jako środek wzmacniający organizm, a Hindusi do higieny jamy ustnej. Owoce są niskokaloryczne - 100 g dostarcza 36 kcal. Zawierają witaminę C, K, B1, B2, żelazo, fosfor, siarkę, cynk, potas, wapń, kwas jabłkowy, szczawiowy, winny, chinowy oraz salicylowy. Są bogate w karotenoidy i antocyjany. Liście zawierają garbniki pirokatechinowe, flawonoidy i olejki eteryczne.
Owoce działają leczniczo na organizm, często wspomagają leczenie i poprawiają kondycję organizmu. Świeże liście poziomki przyłożone na rany powodują przyspieszenie w gojeniu się, a wywar z liści poziomki pomaga zatrzymać biegunkę. Odwar z korzenia poziomki pomaga zwalczyć reumatyzm. Owoce poziomki pomagają przy utrzymaniu zdrowej cery (maseczka zapobiega zmarszczkom, odświeża i wybiela skórę, idealna do cery naczynkowej), zmniejszają poziom cholesterolu, zwalczają owsiki (według zaleceń zielarskich należy rano zjeść około 500 g poziomek i pozostać bez posiłku do południa. Taką kurację należy stosować przez 10 dni), wspomagają pasaż jelitowy, oraz wywołują efekt chłodzący i symulują układ nerwowy. Dzięki soku z poziomek wątroba szybciej regeneruje się, ponieważ pobudza on komórki do regeneracji.
Poziomki wywołują alergie, dlatego należy stopniowo je wprowadzać do diety, w małych ilościach. Dzieciom nie należy podawać poziomek przed ukończeniem roku. Kobiety podczas ciąży nie powinny ich spożywać. Alergia objawia się to wysypką na skórze oraz obrzękiem języka.
Uwielbiam poziomki, szkoda, żę tutaj nie można ich kupić...
OdpowiedzUsuń