O tej porze roku, najlepszymi potrawami są te łatwe do przygotowania i lekkie. Ta sałatka podbiła moje serce, zarówno w prostocie jak i pysznym smaku :)
składniki:
sałata rukola
garść uprażonych orzechów włoskich
gotowane krewetki
awokado
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
ocet winny z białego wina - 1 i 1/2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
miód - 2 łyżeczki
Gotujemy krewetki, studzimy zimną wodą, czekamy aż ostygną. Wrzucamy do miski sałatę. Orzechy włoskie prażymy na patelni (bez oleju) i czekamy aż ostygną, awokado obieramy i kroimy w paseczki. Wrzucamy wszystko na sałatę: awokado, krewetki, orzechy. Następnie przyrządzamy sos: wszystkie składniki mieszamy intensywnie w miseczce, do momentu gdy nie powstanie nam aksamitna masa. Wlewamy całość do salaty i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
mmmmmmmm krewetki :))))))))
OdpowiedzUsuń