Pierwsza nasza potrawa to Dorsz zapiekany z ryżem i marchewką
składniki:
marchewka - ok. 1 kg
ryż ok. 200 g (dwa woreczki)
dorsz 450 g
jajko
szklanka mąki
pół szklanki mleka
winogrono - ok 10 sztuk
pomarańcza lub mandarynka
przyprawa do ryby
łyżka cukry
Danie proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje ścieranie marchewki na tarce :)
przyprawiamy rybę wedle uznania - albo przyprawą do ryb, albo ziołami prowensalskimi, oregano, solą, pieprzem. odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ścieramy marchewkę. Startą marchewkę gotujemy dodając łyżkę cukru. Gotujemy w osolonej wodzie ryż. Gdy mamy już ugotowany ryż, wkładamy go do naczynia żaroodpornego na cały spód. Z mąki, jajka i mleka robimy ciasto w którym obtaczamy rybę i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Tak usmażoną rybę w cieście kładziemy na ryż. Przykrywamy rybę marchewką. Na marchewkę kładziemy winogrono i cząstki mandarynki lub pomarańczy. Taką zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
Życzymy smacznego !
Danie po wyjęciu z piekarnika - widać bułkę tartą - ryż ma inny smak, który nie każdy lubi, więc nie jest konieczne smarowanie naczynia bułką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw Swój komentarz, aby ten blog był lepszy i ciekawszy